Právě poslouchám,  Hudba,  CD

Už Jsme Doma – Nemilovaný svět

This entry is part [part not set] of 2 in the series Už Jsme Doma

Nemilovaný svět„, druhá deska alternativních Už Jsme Doma, mě ve své době velmi zasáhla, hudebně i textově. Měl jsem ji na vinylu včetně sedmipalce od Pantonu, potom i na CD a asi bych našel nejen reedici od Indies s bonusovými anglickými verzemi skladeb ale i originální vydaní. Booklet je celkem jednoduchý, s typickou grafikou, jenže tenhle „naivní“ styl se mi nelíbí, zato hudba a jejich provázání s texty stojí za to.

Dobová kritika psala o kapele jako o Kafkovi v hudbě a něco na tom je. UJD totiž kombinují původní punkové vlivy s alternativou a zejména vliv dechů je podstatný až určující. Každá skladba obsahuje velké množství motivů, úryvků a změn, dechy se míchají se svižným rockem, různé melodie a rytmy se proplétají a mění. A přesto, že má každá skladba nápadů jak na celou desku, tak vše sedí pohromadě a dává to smyl, včetně úryvkovitých textů. Tato útržkovitost, hudební i textová, je dotažená k dokonalosti a díky tomu to není úplně přístupná deska, je umělecká v tom pravém smyslu slova, bez kompromisů ohledně přístupnosti a písničkové struktury, je tam i něco z divadla a scéničnosti a pozorný poslech je nutný.

Album zahajuje krátká instrumentální skladba „Sukničkář“, která i na pouhé minutě něco ukazuje bohatství a škálu projevu UJD. Následují tři slabiky dokola opakované v „Mu Je Ha“ nad různým hudebním doprovodem, šeptaný text a dechy se svižnou rockovou částí. Nejdelší skladba „Tangrešt“ má smutný, teskný úvod, následují nervní i uklidňující pasáže a změny nálady, Druhá půlka alba obsahuje zásadní skladby jako Kafkovina „Výlov rybníka“ s nervním a energickým začátkem a tesknou melodií dechů a zpěvu. „Napůl“ má skvěle gradovaný text, titulní „Nemilovaný svět“ má opět teskný začátek, což asi dělají dechy, které umí být teskné i nervní. „Tradiční kočka“ má skvělý absurdní text, krásně zazpívaný a následovaný svižnou pasáží a skladba graduje výbornou sborovou pasáží v závěru.

Skvělé jsou úryvky nebo náznaky různých motivů neustále se měnících nástrojově, melodicky i rytmicky, každou chvíli zní něco jiného. Přesto nemám pocit přeplácanosti, nesrozumitelnosti nebo umění pro umění, tohle prostě parádně sedí a hraje. Symbióza teskného rocku a svěžých dechů je velmi mocná a na plno využívané dechy jsou parádní.

„Nemilovaný svět“ je jedna z nejlepších desek české alternativy. Po letech mi už asi trochu vyčpěla a nebere mě tak jako kdysi. Po této desce jsem přestal kapelu sledovat, ještě jsem tak nějak zaregistroval Holywood a mnohem později Pohádky ze zápotřebí a tím jsem s UJD skončil…

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Series Navigation

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *