Papírové modely

Tatra T 111, kulomet Maxim a 150 mm houfnice sIG33, 1:50

Jako další kousek do série modelů ČSLA v měřítku 1:50 jsem vybral nákladní automobil Tatra T111. A aby nebyl náklaďák tak holý, přidal jsem k němu kulomet Maxim a houfnici sIG33. Historicky to možná úplně nesedí ale vyloučit tuto kombinaci taky úplně nejde. A navíc mi jde spíše o estetickou stránku než o historickou věrnost.

Model Tatra T 111 patří mezi klasické konstrukce z ABC od R.Vyškovského a musím uznat, že model je celkem promyšlený a dobře se staví. Při stavbě jsem postupoval podle návodu, chvilku jsem uvažoval o interiéru nebo aspoň o zasklení ale nakonec jsem to vzdal. Bohužel jsem na kabinu špatně nalepil blatníky a tak jsem musel shánět druhý výtisk, to už jsem si dal pozor. Na dané měřítko mě příjemně překvapil podvozek, který není schematický a obsahuje i tatrováckou nosnou rouru. Na podvozku jsem navíc prořízl vzduch ve tlumičích, jinak je model slepen bez jakýchkoliv úprav. Celkově jde o povedený a pěkný model.

Kulomet Maxim vz 1910 v měřítku 1:25 je volně stažitelný, já jsem si ho zmenšil na polovinu, což byl docela masakr, protože drobné dílky by daly zabrat i v originálním měřítku. Konstrukce modelu je ale celkem jednoduchá a logická, byla to však piplačka.

150 mm houfnice sIG33 od bestpapermodels.cz je také zmenšená z 1:35 na 1:50 a opět to bylo na hranici slepitelnosti. I u tohoto modelu bych pochválil konstrukci, vše bylo logické a jasné, pouze konstrukce vlastní hlavně mi přišla divná, zbytečně složitá a neodpovídající předloze. Model jako celek si zaslouží kladné hodnocení, horší je to s návodem – forma slepte z dílů 1-59 model a jedna návodová kresba není ideální. Zvlášť když z kresby nejsou některé věci moc jasné a tak jsem až po slepení zjistil, že mám některé detaily špatně.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 5 / 5. Vote count: 1

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *