Papírové modely

Bachem Ba 349 Natter

Model Bachem Ba 349 Natter v měřítku 1:33 vyšel v sešitu Maly Modelarz 4-5/96, přičemž hlavním modelem sešitu je Ju 87 G-2. Model jsem si vybral proto, že mě začaly zajímat německé obskurní konstrukce a také vzhledem k rozsahu vystřihovánky – cca jeden a půl stránky slibovalo celkem rychlou stavbu, nějak mě totiž přestaly bavit detailní modely, kde člověk za měsíc postaví jednu nápravu 🙂 A navíc je to můj první Polák a vlastně i letadlo, takže jsem volil co nejjednodušší model.

Model je to letitý, dnes už je konstrukce a zpracování někde jinde, použitý papír je docela tuhý a špatně se ohýbá, což je problém u náběžných hran křídel a pomocných raketových motorů. Původně jsem chtěl vylepšit interiér a příď – ty bílé nahodile rozmístěné tečky jsou ve skutečnosti rakety resp. otvory pro ně. Uvažoval jsem o jejich výrobě z hrotů párátek a dokonce jsem přemýšlel o vlastním raketovém motoru, ale nakonec jsem model postavil tak jak je, navíc jsem jenom zasklil kabinu a udělal plastičtější palubní desku.

Stavba samotná byla celkem pohodová – podlepení žeber, poté interiér kabiny a oblepení obšívkou. Takto jsem si připravil jednotlivé segmenty trupu a následně je spojil, ale asi to chtělo trošku jiný postup, protože to místy šlo hodně ztuha a jinde zase obšívka úplně nesedí, zejména v přední části a to o několik milimetrů. Způsob lepení křídel i samotného trupu mě trochu překvapil, čekal jsem něco trochu jiného ale nevím co, ono to u letadel takhle docela dává smysl. Pomocné raketové motory se z tuhého papíru blbě „válcují“, po navlhčení lepidlem a ohnutí se papír navíc rozložil na dvě vrstvy.

Model (ani jeho předloha) nemá podvozek, našel jsem fotky s různými přepravními vozíky a bednami, tak jsem jednu volně inspirován vyrobil. Atraktivnější je varianta se startovací rampou (Bachem Ba 349 Natter startoval kolmo vzhůru), ale na tu si zatím netroufám…

Model Bachem Ba 349 Natter se mi docela líbí, ale do předlohy bych nevlezl. Asi nemám úplně 100% správnou geometrii jak křídel tak pomocných motorů, u fotek zezadu vypadají konce VOP roztřepeně ale je to spíše optický klam, ve skutečnosti to není tak hrozné a částečně to jde na vrub tlustému papíru. Kabina není moc věrná, to se týká zvláště interiéru a kryt kabiny je ve skutečnosti hranatější. Jinak působí model docela věrně.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *