CD,  Právě poslouchám,  Hudba

Dysangelium – Mohamord

This entry is part [part not set] of 2 in the series Dysangelium

Pardubičtí Dysangelium patří ke špičce české deathmetalové scény. V roce 2019 vydali třetí desku Mohamord, kapela tedy pokračuje v originálním hraní si se slovy a jejich víceznačnými složeninami. Hudebně se Dysangelium postupně posunulo od klasického deathmetalu (alá Deicide) do mnohem variabilnější a propracovanější podoby stylu a škatulka death metalu už je jim začíná být mírně těsná.

Deska přináší na ploše cca 35 minut intro a 8 skladeb v nichž se skupina nebojí kontroverzních témat, jejichž tematiku naznačuje název alba. Hudebně jde o (víceméně) klasický deathmetal, propracované skladby s melodickými momenty mě fakt baví. V některých (dvou, třech) momentech jsem skoro přemýšlel, jestli neposlouchám Hypnos, což nemyslím ve smyslu kopírky ale tak, že to, o co se snažila Whitecrow, tak (pro mě) udělali Dysangelium zajímavěji.

Po hudebně ruchovém intru se rozjíždí svižná deathová mašina, skladby však obsahují zvolnění i melodické vyhrávky, jsou mnohem členitější a variabilnější než dříve. Třeba „Lepromancer“ je na první poslech hrubší až namlácený, přitom je to skočnější skladba prozářená melodickým sólem. Dojde i na valivější podobu („Infidel“) s budováním atmosféry, akustickou vyhrávkou protkanou „Mutilated“ nebo závěrečnou titulku s valivým a vražedným refrénem a skvělým riffem. Skladby jsou propracovanější a vycizelovanější, ale není to progres, pořád jde o kvalitní deathmetal.


Skupinu sleduji celkem pozorně už od debutu a jejich tvorba se mi líbí čím dal víc. Nehledám u nich vyloženou originalitu nebo stylotvornost, spíše každodenní poctivou práci. Jde o typ kapely, která zaplňuje stylové teritorium, piluje svůj projev k dokonalosti a je dostatečně odlišitelná od zbytku scény. A touto deskou mají Dysangelium našlápnuto mezi českou stylovou špičku.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Series Navigation

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *