Papírové modely

Vlčí, Kaple svatého Václava, 1:150

Model má střední obtížnost a obsahuje jednu stranu A4 s díly, druhou stranu tvoří návod. Stavbu jsem zahájil podlepením vnitřního žebra a nad rámec návodu jsem podlepil i podstavu, což se později ukázalo jako chyba. Následuje kompletace hlavní části, tedy největšího dílu, který vypadá prostorově komplikovanější než ve skutečnosti je.
Vlepení dveří a oken probíhalo bez nějakých nečekaných komplikací, pouze střecha nad hlavní kaplí je docela piplačka, protože je složena z jednotlivých segmentů, podobně jako na tupo lepená věžička.

Následují dvě zrcadlové apsidy a nyní se ukazuje, že podlepit podložku nebyl úplně nejlepší nápad, protože je třeba chlopně přimáčknout – nakonec jsem udělal díru skrze karton, ale pro příště – nepodlepovat. Následuje zadní část s totožnou věžičkou jako u hlavní části, závěr stavby spočívá v oblepení základů podezdívkami. Po nalepení prvních dvou jsem se rozhodl lepit je na tupo bez chlopní, je to rychlejší a líp to i vypadá. Úplný závěr stavby tvoří kříže, které nejsou součástí vystřihovánky. Podle návodu mají být z drátu, já použil karton … a vypadá to všelijak.

Stavba je to celkem pohodová a rychlá (necelých 10 hodin), pouze některé detaily jsem lepil v jiném, podle mě lepším, pořadí než radí návod. Přes relativní snadnost má model své záludnosti; po velkých katedrálách jsem si myslel, že mě nemůže ničím překvapit, ale tyto malé kapličky jsou o něčem jiném, o detailech, přesnosti a pečlivosti.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *