Právě poslouchám,  Hudba,  CD

Boron … za světlem

Boron, neboli česká odpověď na Panteru. Pamatuji si na nesmírně energické a pozitivní koncerty. Na CD se prezentují spíše střednětempým zvukem alá Pantera, ale … dnes už ten poslech spíše přetrpím než že si ho užiji, a to má CD jen 37 minut.

Zajímavé jsou úryvkové a sloganové texty, místy jsou dosti drsné, třeba úvodní proti potratům a tento motiv je i na přebalu, raději malý, aby nepopudil v běžném prodeji. Texty jsou nejen kritické, ale taky se v nich ocení fanoušci. Místy je to zpomalení a hutnost až moc, najdou se i hitové momenty typu „Zkurvenej den“ díky rytmickému frázování (nejen v této skladbě), rapem bych to přímo nenazýval. Každopádně mi chybí „Polda“, tehdejší největší tutovka.

Jako připomínka doby je CD super, ale dnes je to beznadějně zastaralé a poplatné druhé polovině 90. let. Pantera z toho sice čiší, jenže CD zní krotce a zpěv vyzní, jako by Kuba šišlal, což taky otupí ostří… A to na zvuku pracoval i Petr Kumandžas z Jolly Joker & PBU.

Před cca třinácti lety jsem to slyšel celkem podobě, i když ne tak kriticky. Každopádně síla týhle kapely byla v koncertech.

Hodnocení 2007

Boron je metalová kapela, hrající v nejjednodušším rockovém složení, která se na scéně pohybuje někdy od poloviny osmdesátých let. Ale posledních pět let jsem o kapele prakticky neslyšel. Hlavní osobností je zpěvák a kytarista Luboš „Kuba“ Tóth, kolem kterého se mění různí spoluhráči. Kuba prokládá vystoupení kapely pozitivníma řečma a energií, což je sice fajn, ale občas se to zajídá…

I přes tento pozitivní přístup jde o docela energetickou a našláplou hudbu. Stručně řečeno – (nejen) na své debutové desce z roku 1997 se kapela po zvukové stránce prezentuje jako česká Pantera. Nejde naštěstí o žádnou kopírku, ani o „moderní“ Sepuko-Korn nářez, ale o poctivý power-metal, kde je ale vliv Pantery opravdu nepřeslechnutelný. CD začíná pomalejší a hutnější písní „Potrat“, plnou typických sekaných rifů. V podobném tempu a duchu se kapela drží až do konce. Sem tam zazní kytarové sólo – prostě stará dobrá hutná, sekaná a rifová Pantera. Je škoda, že na CD chybí „Polda“, snad největší hitovka – prý ji přestali hrát kvůli Chaozz a jejich Policijé… Sice nechápu souvislost, ale to je jedno… Ale díky tomu chybí na CD nějaká skladba vybočující z řady – možná „Nic neříkej“ a hlavně „Zkurvenej den“ se zaryje více pod kůži.

Texty jsou naštěstí česky, jde o kritiku dnešní doby, pojatou krátkými, skoro básnickými a expresivními texty. Prostě žádná punková přímočarost, ale náznaková a pocitová záležitost. Kolikrát je ale problém pochopit, co tím autor vlastně chtěl říct a v paměti zůstávají pouze slogany.

Zvuk odpovídá stylu a údernosti nahrávky přispívá i to, že se zvukem bicích pomohl Petr Kumandžas (Jolly Joker and P.B.U.). A pochvalu zaslouží i mírně netradiční obal CD.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 5 / 5. Vote count: 1

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *