Papírové modely

Kaiser-Wilhelm-Gedachtnis-Kirche Berlín, cca 1:1000

O kostelu

Jako symbol Berlína si každý představí Braniborskou bránu, Raichstag nebo Berlínskou katedrálu (modely všech zmíněných staveb včetně Drážďanského kostela Požehnané Panny Marie nebo Saské opery se dají snadno sehnat. Mě ale v Berlíně asi nejvíce zaujal kostel Kaiser-Wilhelm-Gedachtnis-Kirche nedaleko železniční stanice Berlín-Zoo, tedy v centru „západního“ Berlína.

Tento kostel mi svým způsobem charakterizuje toto zvláštní město. Neorománský kostel byl vysvěcen roku 1895 a podle dobových fotek byl opravdu nádherný. Roku 1943 byl však poničen při bombardování, po válce se objevilo několik návrhů na rekonstrukci a nakonec zvítězila moderní verze Egona Eiermanna z roku 1963. Ruiny věže byly zakonzervovány a v jejich těsné blízkosti vznikla osmiboká svatyně z modrého skla, okolí je doplněno podobně koncipovanými budovami. Během naší návštěvy probíhala rekonstrukce, takže vše bylo pod lešením a celý dojem podivné stavby tím byl umocněn.

Model

V ruinách kostela se nachází krátká expozice věnovaná jeho historii a lze zde zakoupit i pohlednici s modelem kostela.

O stavbě modelu bych vlastně mohl zopakovat vše, co bylo řečeno o modelu Ištařiny brány, takže jen stručně. Model je spíše schematický, tištěný na kartonu pohlednice laserovým tiskem, potisk je tedy lesklý a snadno omyvatelný. Jednotlivé celky lepím na tupo, ohyby dělám z rubu a výsledek je ucházející. Autor se snažil o vytvoření nějakých detailů, ale jak v daném měřítku a materiálu zpracovat moc netuším…

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *