Právě poslouchám,  Hudba

The Crow – Original soundtrack

Kultovní Vrána s Brandonem Lee má neméně kultovní soundtrack, který podle mě patří k nejlepším rockovým soundtrackům všech dob. Naprostá většina skladeb totiž na jednu stranu nezapře domovskou kapelu, na druhou stranu však zapadá do potemnělé atmosféry filmu, zkrátka nejde o „náhodnou“ sbírku písní kapel z firemního katalogu.

Úvod patří temným The Cure, kteří vystihují náladu filmu úplně dokonale, to je prostě paráda. V podobně potemnělém rocku pokračují jak alternativní Machine Of Loving Grace tak melodičtí Stone Temple Pilots. Byť předchozí kapely koketují s elektronikou, její pravá chvíle přijde s Nine Inch Nails, byť na jejich poměry jde o poměrně krotkou skladbu.

Totéž platí o revolucionářích Rage Against The Machine. Jejich debut mám mezi oblíbenými deskami, ale na tomhle soundtracku mi nesedí, beru to spíš jako komerční kalkul, podobně jako účast (také oblíbené) Pantery a Rollins Bandu, který mi nikdy nic neříkal. Střed alba obecně patří ostřejším bandám, za zmínku stojí ještě Helmet, vybavuji si jejich skvělá post HC alba, která jsem 20 let neslyšel…

Zmíněné tvrdé kapely eskalují jednak již zmíněnou Panterou ale také melodickými For Love Not Lisa, ti mě vždycky příjemně překvapí, stejně jako elektroničtí My Life With The Thrill Kill Kult. Poté následuje návrat k temné atmosféře a zvolnění, i když po všech těch předchozích parádách jde o nejslabší část alba. Jenže závěr je korunované sice popovou, ale fakt úžásnou dojárnou od Jane Siberry, to je prostě balzám pro uši po předchozí katarzi. Zkrátka to nejlepší na konec.

Sice jsem nezmínil úplně všechny kapely na soundtracku, což ale neznamená, že nestojí za to. Vůbec ne, tohle CD totiž snad nemá slabé místo…

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *