Papírové modely

Rotunda sv.Kateřiny Znojmo, 1:150

Autorem papírového modelu znojemské rotundy sv.Kateřiny je Ondřej Hejl, celkem uznávaný autor modelů drobné sakrální architektury. Na českém modelářském DF je sice emailový kontakt, kde se dá model sehnat, ale na můj dotaz nikdo nereagoval. Model se mi podařilo skoro náhodou získat u Migase a to za směšných dvacet korun.

Vystřihovánka netradičního rozměru vypadá jednoduše a je označena obtížností 3 z 5, přesto má svoje úskalí zejména v drobounkých dílech jako jsou okna a schodiště, také střecha ze segmentů může způsobit komplikace. Stavbu jsem zahájil podezdívkou, kterou komplikuje již zmíněné schodiště, také zachování kruhového tvaru vrchní části není úplně jednoduché. Poté se do pláště vlepí dveře a titěrná okénka, přičemž to v apsidě má částečně jinou barvu, škoda, že o tom není zmínka v návodu – mě to vyšlo správně spíše náhodou. Po zkompletování těla rotundy následuje poněkud zdlouhavá kompletace střechy, její osazení je náročné na udržení válcového tvaru – vlepená prvky mají tendenci plášť deformovat. Na závěr se osadí zábradlí a model je hotov, i když zkušenější modeláři mohou doplnit terén. Na to si zatím netroufám, i když do budoucna uvažuji o trochu větší úpravě zahrnující předhradí, pivovarskou zeď a bránu.

Pohodová stavba mi zabrala dva večery a víkend a to včetně přestávek na proschnutí a focení, někdy jsem čekal až na denní světlo. Nejpracnější je sestavení střechy ze 16 segmentů, zajímavé je, že střecha nad apsidou není složená ze segmentů a tak je model trochu nesourodý. I další drobná výtka se týká střech, připadá mi, že střechy jsou o kousíček větší než by měly být.

Každopádně je výsledkem moc pěkná stavbička, která potěší nejen lokálpatrioty.

Laserované zábradlí, březen 2011

Na výstavě Papírové Brno 2011 jsem si zakoupil laserem vypalované zábradlí a jeden večer jsem věnoval chirurgické operaci nazvané „výměna zábradlí“. Model výrazně prokoukl, na druhou stranu jsou více vidět nepřesnosti podezdívky a ani odstranění původního zábradlí se neobešlo bez drobných škod.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *