Papírové modely

Románská rotunda svatého Jiří na hoře Říp, 1:150

Vánoční svátky jsem se rozhodl zpříjemnit si drobnou vystřihovánkou rotundy na hoře Říp. Vystřihovánka je rozsahem opravdu malá, tvoří ji jedna stránka A4 s dvojí variantou střechy a tři žebra na podlepení.

Stavbu zahajuji podlepením žeber již osvědčeným způsobem, tedy kombinací papírového sendviče, papíru na odsávání a zátěže. Následuje pětice oken a dveře vlepené do dvou plášťů, pokus o retuš nevhodnou barvou trochu ztmaví hrany oken. Při kompletaci plášťů mi není úplně jasné, kam vlepit žebra – na podlahu mi to nepřipadá účelné a tak je zkouším umístit těsně pod okna, resp. mezi okna a dveře a doufám, že se plášť z venku nepropadne. Pro věž by se hodila dvojice žeber (jedno v půlce a druhé dole), vnitřní část zevnitř začerňuji, aby otevřená okná moc nesvítila. Po zkompletování stavby na podložce následuje zaklopení římsami a teprve nyní se rozhoduji pro jednodušší variantu střechy. I tak mi napojení střech na zeď moc nesedí a s výsledkem nejsem úplně spokojen.

Rotunda svatého Jiří je pohodová stavba na víkend, vlepení žeber na snazší tvarování je rozhodně dobrý nápad – a nezůstal bych jen u jednoho žebra. Problémem může být napojení střech na plášť, což není chyba vystřihovánky, je to jen o šikovnosti.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 5 / 5. Vote count: 1

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *