Hudba,  CD

Ramchat – Atrana

Slovenská pagan-blacková kapela Ramchat mě na živo docela mile překvapila, skoro bych řekl nadchla, takže jsem si hned pořídil debutové album Atrana (2015) a byl jsem na něj celkem zvědavý. CD je v podobě krásného digipacku, vyvedeného v barvách a symbolice ohně, do grafiky jsou zakomponování členové kapely a celek je opravdu působivý. Vlastní booklet obsahuje texty a jako u málokteré kapely jsem si je přečetl. Ne nijak důkladně, ale neberu je jako úplnou výplň jako u naprosté většiny kapel, jenom by mě zajímalo, jak je to s tím pozdravem „Na stráž“?

Jednotlivé skladby provází majestátní zvuk svižného a melodického pagan death/blacku s různým zvolněním, stylovými vyhrávami nebo symfo názvuky. Hlasový projev je expresivní, sice hrubý ale také melodický a povětšinou celkem dobře srozumitelný. Ve třetí skladbě Perún hromom žehná nás dojde na melodický refrén a čistý zpěv, což mi úplně nesedí, ale atmosféru tato skladba má a nejen tento refrén se snadno zaryje do paměti.

V páté skladbě Bojovník v svarogovej temnej noci, která je temnější a pomalejší, je výborný sekaný refrén, čistý zpěv se objeví i v sedmé Po temne žiara, kde kontrastuje s rychlým hrubým zpěvem. Zde použitý čistý zpěv mi evokuje slovenské popové skladby konce 80. let, což mi opět moc nesedí, ale je to rozhodně zajímavý prvek a frázování a zpěv do sekání je v této skladbě výborné, takže jde nakonec o dost zajímavou věc. Poslední dvě skladby gradují v duchu symfonické vraždící mašiny, byť závěrečná Sila ducha je o něco zvolněnější, ale o to více graduje, melodicky zpívaný refrén a šeptané pasáže gradují drtivý závěr alba.


Za kapelou stojí zkušení harcovníci (Hirax – ex Editor, ex Lunatic Gods) a na tvorbě je to poznat. Je z ní cítit síla, sebevědomí a hrdost, tyto pocity jsou podpořeny mocným proudem hudby a výsledkem je hrdý a mocný pagan metal. Vše zní tak, jak má a jak bych od stylu čekal, nejde o nic překvapivého ani nového ale perfektně podaného a to zvláště na živo, podobný tah na branku moc (českých) kapel nemá. Pouze ty čisté zpěvy v cca třech skladbách mi moc nesedí, sice zapadnou, jsou chytlavé a ozvláštňující, ale … něco mi tam pocitově nesedí.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *