Papírové modely

Radniční věž v Kadani, 1:165

Při návštěvě Kadaně jsme kolem radnice a její věže jen tak prošli, vědět, že existuje její vystřihovánka, prohlédl bych si ji důkladněji.

Vystřihovánka má rozsah tři strany A4 a nabízí dvě varianty – jednoduší a složitější. Stavbu začínám podle návodu a brzo začínám obdivovat promyšlenou konstrukci – vystřihovánka obsahuje vícebarevné chlopně, pomocné značky i čísla dílů na chlopních, což celkem usnadňuje lepení, zvlášť když se díly lepí pěkně popořadě. Nejdříve tedy sestavuji průchod pod věží, trochu náročnější jsou vnitřní sloupy, kde se lepí chlopeň na chlopeň. Postupně stavím patro za patrem, každé má nějakou zvláštnost (arkýř, okna) a každé nechávám proschnout pod zátěží.

Po dokončení třetího patra se přechází na náznak okolního domu, zde jsou zajímavé prostorové díly, které zplastičťují různé sloupy a římsy. Pouze na erby jsem si netroufl, protože jsem moc netušil, jak je přesně vystřihnout. Stěnu domu doporučuji podlepit, mě ji plastické doplňky mírně zkroutily a následné podlepení situaci úplně nezachránilo. Postupně kompletuji stěny a střechy plné detailů.

Poslední patro věže je obehnáno dílem podlepeným kartonem, což je zajímavý konstrukční prvek, podobně by ale mohly být zesíleny i krakorce. Následuje špička věže a různé ozdobné detaily, na závěr si nechávám ochoz věže. Ten se ve složitější a jednoduché variantě liší, škoda jen, že nejdou slepit obě – kdyby se nepovedla složitější, mohl by se člověk zachránit jednodušší. Odvážně se pouštím do složité varianty, oproti návodu si na vnitřní stěně nechávám chlopně u dlouhých částí. Celou vnitřní stěnu vlepím do šablony, poté pokračuji jednotlivými „zuby“, přidávám vnější stěnu a stříšky, vše se lepí na tupo, což je pro mě nová a zajímavá zkušenost a to i vzhledem k malým rozměrům. Stavba ochozu mi zabrala možná víc času než stavba celé radnice, která šla celkem dobře od ruky.

Díky promyšlené konstrukci je celá stavba celkem pohodová a hodně mě bavila. Přesto jsem našel pár drobností pro vylepšení – velké plochy, hlavně zezadu stavby by chtěly podlepit nebo nějak vyztužit a některé detaily by si zasloužily vyřezání jako laserové doplňky. V průchodu by to chtělo vnitřní stěny nejen pod věží a moderní výlohy se mi vůbec nelíbí, raději bych nějakou historickou verzi. U dílů ochozu je poněkud zmatené číslování a nějak jsem v návodu přehlédl moment přilepení dílů 40 a 80, což je detail, který se dá kdykoliv napravit.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *