Papírové modely

Husitský vůz

Zahajuji novou sérii modelů bojové techniky – a čím jiným začít než husitským vozem (měřítko odhaduji na cca 1:32) pana Vyškovského z jednoho letního speciálu ABC.

Při stavbě jsem postupoval podle poměrně podrobného a detailního návodu, jeho rozsah mě na relativně malý model překvapil. Ale postupně jsem zjistil, že se při stavbě používá hodně špejlí a nejde o čistě papírový model, proto je potřeba detailnějších popisů. Model je funkční, pohyblivé je kde co a byl i částečně zamýšlen jako „hračka“, kdy si děti sestaví vůz, připraví vojáčky a mohou bojovat.

Stavbu jsem zahájil podlepováním, po sestavení prvních celků jsem měl tak trochu pocit, že bude brzo hotovo – a skoro ano. Vůz je po sestavení bočnic a korby poměrně masivní a tuhý, stavba probíhala bez problémů, pouze točnu přední nápravy jsem slepil naruby a při následném rozlepení a správném sestavení její vzhled dost utrpěl. Následuje broušení špejlí, ze kterých jsou obě nápravy, oj a horní i dolní ližiny; teprve po zalepení několika z nich mi dochází, že tmavé by vypadaly lépe a tak je barvím až po slepení, což na vzhledu moc nepřidá. Pro lepší vzhled jsem se rozhodl vyřezat vzduch v kolech, jenže ta na to nejsou konstruovaná a tak je výsledek rozpačitý.

Po slepení vlastního vozu následuje plachta, džber, postroje a figurky koní, ty je možné slepit z papíru nebo nalepit na překližku, já volím čistě papírové řešení. Během schnutí figurek pracuji na děle, což je celkem příjemná „rychlovka“. Poslední a dosti pracnou záležitostí je zapřažení koní, s nitěmi a chomoutem se manipuluje těžko.

Model se staví celkem dobře, i když podstatnou část práce tvoří opracování špejlí a nití. Občas člověk narazí na drobnou nelogičnost, jako třeba proč má džber vnitřní dno ale ne boky, zvlášť, když obojí není stejně vidět. Návod je sice podrobný, možná až moc, ale třeba to, jestli špejle na plachtě jsou zevnitř nebo zvnějšku tam není uvedeno a chvíli jsem nad tím přemýšlel.

Závěrem musím říct, že mě model docela bavil a mám z něj celkově pozitivní pocit.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *