Nezařazené

Paleo na půl – bez mléka – druhý týden

Jako reakci na první článeček na toto téma jsem (na FB) dostal několik rad k výživě. Všechny mi zněly docela rozumně ale bohužel se vzájemně vylučovaly :), což je celkem jedno, téma je to zajímavé a každá diskuse je podnětná. 
Ještě se vrátím k principům paleo, jeho dalším principem je co nejčerstvější a nejpřirozenější strava, tedy méně technologických kroků při zpracování. Například maso je lepší než uzeniny a ty jsou lepší než paštika a podobně je to i u rostlin, kde jsou vyšlechtěné traviny jako rýže a kukuřice striktně zakázány. 
A ještě jsem si uvědomil, když jsem přemýšlel o těch zázračných výsledcích paleo diety, že nemáme problém uvěřit tomu, že měsíc stravování pouze ve fastfoodech dovede experimentátora na JIPku ale o opaku pochybujeme, což je zajímavý paradox. 

Dieta druhý týden

A teď k dalšímu postupu (týdnu). Opět byl zkrácený pracovní týden, takže v jídelně jsem měl „jen“ čtyři obědy. Z toho jsem 2x musel vynechat polévku (krémová a kulajda) a občas jsem si musel jídlo vybírat tak, aby neobsahovalo mléko a ne podle toho, co bych si dal – například jsem si místo smažáku „musel“ dát hovězí roštěnku se šunkou a volským vokem. Upřímně řečeno, alergii na laktózu bych fakt nechtěl mít, v naší jídelně není neobvyklé, že všechna jídla obsahují aspoň trochu mléko, třeba jsem si musel dát gyros bez tzatziků. A dost mi vadí, že salát bez sýru se v běžné jídelně snad nevyskytuje… 
Co se týká svačin, tak jsem jogurt nahradil ovocem, zeleninou (mrkev) a zelnou buchtou. Takže druhý týden bez mléka nebyl problém, pouze v neděli, na rodinné oslavě (rok dětí) jsem fakt nekontroloval, které zákusky a dorty jsou bez mléka 🙂

Průběžný závěr

Najednou mi přijde moje strava o něco méně pestrá, protože vynechat sýry a nepřidat něco nového není ideální, ale snědl jsem více ovoce a zeleniny. Trochu mi chybí mazací sýry – samozřejmě nemyslím tavené ale třeba lučinu nebo čerstvý kozí s brusinkama. 
Zatím nepozoruji žádný vliv na zdraví, jenže nejsem zvyklý se nějak (úzkostlivě) pozorovat. Možná mám o něco větší hlad (zvlášť když vynechám polévku) a možná se cítím o něco méně ospalý – ale to může souviset i s čímkoliv jiným. A s ročními dvojčaty se zrovna tohle mění den ze dne. 

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *