Právě poslouchám,  Hudba

nine inch nails: march of the pigs

Trent Reznor a jeho industriální Nine Inch Nails byli pro mě v půlce 90. let zjevení. K jejich poslechu mě přivedla hitovka „March Of the Pigs“ – jednoduchý, až primitivní rytmus, střídající se nářez i melodické zvolnění, to vše podpořené destruktivním videoklipem. Nepřekvapí, že tato skladba vyšla i na singlu, kde se nachází ve třech verzích, přičemž remixy jsou Reznorovou silnou stránkou a některé z nich mi přijdou zajímavější než originální verze.

Další Reznorovou silnou stránkou jsou bicí a jejich smyčky a industriální ruchy a zvuky na pozadí. Díky tomu se základní vzorec „prasat“ neoposlouchá ani v sedmiminutové verzi, která postupně graduje destruktivními rytmickými zvuky. Různé verze titulní skladby jsou doplněny dvěma krátkými a dvěma dlouhými skladbami, které se tuším objevují v obměněné podobě na stěžejním albu „The Downward spiral“, takže stopáží jde spíše o EP než singl, ve skutečnosti jde o dva singly (i obchodník byl/je tedy dobrý).

V jednotlivých skladbách se ukazuje skvělá práce s atmosférou, temnou, neklidnou a nervní, strojově chladnou a přesto uhrančivou a podmanivou. Takže skladby jsou nervně gradující i agresivně poklidné, což zní možná paradoxně, ale takoví jsou NIN. A o kvalitě zmíněné práce s atmosférou svědčí účast na soundtracích k ikonickým filmům jako Vrána, Takový Normální Zabijáci nebo Lost Highway a také vytvoření hudby ke hře Quake.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *