Právě poslouchám,  Hudba

Nico: Chelsea Girl

This entry is part [part not set] of 2 in the series Nico

Rocková hudba před rokem 1977 mě moc nezajímá, ani jsem nikdy neřešil jestli Roling Stones nebo Beatles. Spíše jsem řešil Velvet Underground a The Doors a (americkou) psychedelic scénu, která mi byla bližší než hippies. Ale to bylo tak před dvaceti lety…

Nico (Christa Päffgen), německá modelka a zpěvačka začala svoji kariéru právě s Velvet Underground, na jejich debutu zazpívala myslím dvě písničky. Poté se vrhla na sólovou dráhu albem The Chelsea Girl (1966), na toto album přispěli nejen členové Velvet Underground (Lou Reed, John Cale) ale třeba i Bob Dylan. Nejde o rockovou nahrávku ale o křehké a temné písničky, kterým dominuje zpěvaččin hlas, vznášející se nad křehkými ale temnými melodiemi, kterým ještě chybí pozdější disharmonie. Nico není bůhvíjaká zpěvačka, jenže její hlas je rozhodně zajímavý, s originálním přednesem, který je daný možná tím, že angličtina není její mateřský jazyk.

Podobná temnota mě občas baví, i když se nedá poslouchat každý den. Zmínil bych nahrávky jako Oldřich Janota – Podzimní Král, nebo Big Boss – Sbírka černých růží.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Series Navigation

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *