Právě poslouchám,  Hudba

Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols

Debut a vlastně jediná pořádná deska Sex Pistols zásadním způsobem definovala punk a tím proměnila hudební scénu druhé poloviny 70. let. Desku mám rád a to tak, že hodně, ale celý ten přínos punku moc nechápu. Zrovna pistole mi totiž přijdou jako normální rock’n’roll a dnes hraje větší punk každá druhá zábavová kapela. A v tom asi bude ten hlavní přínos Sex Pistols.

Ono jde asi o ten kontrast oproti zbytku tehdejší rockové scény, které vládl jazz rock a art rock s nekonečnými koncepčními deskami. Faktem ale je, že hudbu z první poloviny 70. let neposlouchám, maximálně občas Black Sabbath. I třeba takový Led Zeppelin nebo Pink Floyd jdou mimo mě. A pistole v tomhle nebyly jedinné, zejména v USA fungovala proto-punková scéna, například kolem Iggy Popa, Patti Smith a dalších, navazující i na psychadelické kapely konce 60. let (v čele s The Doors a The Velvet Undergound). Ale zpět k Sex Pistols.

Růžový booklet je (asi) US version, bohužel skladby jsou v jiném pořadí než je uvedeno na CD nebo v oficiálních tracklistech – asi jsem naletěl na aukru, vypadá to podezřele… Každopádně skladby jako EMI, Problems, Holiday In The Sun a hlavně nejslavnější Anarchy in the U.K. nebo God Save The Queen jsou prostě geniální ve své jednoduchosti, přímočarosti ale hlavně energii a spontánní atmosféře.

Můžeme diskutovat, jestli to byl pouze velký rock’n’rollový podvod nebo ne, záměrná provokace nebo spontání výtrysk rebelie. Ať tak či tak, jedná se o jednu z nejvlivnějších rockových desek. A oprávněně…

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *