Právě poslouchám,  Hudba

My Dying Bride – Turn Loose The Swans

Další z mých top 5, možná i top 3 alb. Definice doomu, stylotvorné album.

Když jsme někdy v první půlce 90. let četl poprvé o doom metalu, říkal jsem si, co si ti metalisti zase vymysleli, vždyť mají death, thrash, heavy, black, … Pak jsem slyšel první dvě alba Paradise Lost, ke kterým jsem hledal cestu dlouho, ale dostal jsem se přes ně k My Dying Bride (a Anathemě). Prvotní reakci na MDB si už nepamatuji, ale vím, že jsem jim postupně propadl – a to zvláště albu „Turn Loose The Swans“.

Ty sladkobolné melodie, housle, do toho nějaké ty klávesy, čistý zpěv i kontrastní growl, pomalé tempo, atmosféra opravdové zkázky, která ale na druhou stranu dává svou krásou naději… Jedna skladba lepší než druhá, přesto bych vypíchl „The Crown Of Sympathy“ (a to zvláště v mixu na EP „Bloody Earth“) – celá ta pasáž se zvony a deklamací, vygradovaná trubkou, je prostě geniální. Ale to se dá říct prakticky o každé pasáži na tomhle albu.

Jenže tohle album a možná i to následující („The Angel and the Dark River“) stojí pro mě tak vysoko, že s ním každou další doomvou nahrávku (marně) porovnávám. Najde se sice pár srovnatelných (Silent Enigma, ranní SSOGE) ale proti tomuhle máloco obstojí. Ale jak mě toto album nadchlo, tak mě pozdější tvorba neoslovila – po procentech kapelu už jen sleduji a někdy od roku 2005 ani to ne…

MDB jsem viděl minimálně 2x – poprvé v Belmondu (?) s Anathemou (a po koncertě si koupil 7“ split Forgotten Silence/Dysolving Of Prodigy), podruhé na MOR 2007 (?). Areál tehdy spláchla bouřka, lidi utekli a MDB hráli pro pár nejvěrnějších, bylo to jako klubové vystoupení s úžasnou atmosférou umocněnou tím, že hráli ze zmíněných dvou, pro mě nejlepších, desek…

Kdysi jsem vlastnil „polskou“ originálku, kde bylo jako bonus právě EP „Bloody Earth“. Totéž jsem si chtěl koupit na CD v exklusivní digipackové edici, ale nějakou chybou, buď u mě nebo v eshopu jsem koupil dvojdiskové vydání, kde je na druhém CD komentář zpěváka Aarona k jednotlivým skladbám se zajímavými informacemi.

PS: Dokonalé album má jen dvě chyby: je krátké, trvá jen hodinu a obal se mi prostě nelíbí.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *