Nezařazené

Lásky Kačenky Strnadové

Černobílý němý film „Lásky Kačenky Strnadové“ (1926) je druhým filmem Vlasty Buriana a zejména v první části přináší docela vtipnou podívanou. 
Hlavními hrdiny jsou vesnická dívka Kačenka a její milý Vincek (Vl.Burian). Oba jsou tak trochu nemehla a popletové a proto Kačenku vyžene nevlastní strýc do Prahy, kam ji Vincek poslušně následuje. Začátky ve velkoměstě jsou těžké a komika úvodní části těží z kontrastu vesnických trdel a víru velkoměsta. Postupně se ale zabydlují a jejich naivita postupně mizí, oba střídají různá zaměstnání v sérii více či méně povedených scén. Kolem Kačenky se točí inženýr Romanovský a ona mu dává přednost před ještě pořád venkovským Vinckem.
V Praze dochází k sérii vloupání a týká se i míst, kde Kačenka sloužila, bezradná policie nabízí vysokou odměnu a tak se Vincek rozhodne vypátrat zloděje. Vzdělává se četbou levných detektivek a i přesto se mu podaří lupiče odhalit. Vůdcem bandy není nikdo jiný než Romanovský a po tomto odhalení Kačenka prozře a padne Vinckovi do náruče. 

***

Film mixuje situační komedii s detektivní zápletkou, je v něm jistá naivita i jakési (nesourodé) zkoumání možností nového média. Dojde na různé gagy, zrychlené nebo naopak zpomalené záběry nebo použití barevných filtrů a protože jde o film němý, tak je využita spousta mimiky a gest v detailech, jde zkrátka o jinou poetiku než v mluvených filmech. A díky tomu mi přijde mnoho nápadů nebo scének neotřelých a originálních. 
Kačenka ze začátku akorát bečí a je taková pitomá až je tím zábavná, zajímavá je pak její proměna z venkovské husičky na dámičku, což vrcholí na venkovské tancovačce (včetně rvačky). Burian bez slovního projevu (a charakteristického kníru) také předvádí zajímavé kousky, řekl bych, že v detailech či scénkách předjímá některé své pozdější filmy. Mezi zajímavé gagy a scény patří začátky obou ve velkoměstě, zejména u hokynářky (závod červivých sýrů), schovávání milenců v bytě, lékařka a tlustý pán, pomalá lokálka, čištění bot a zrcátko a další. 
Film není žádný zázrak ale pobavil mě naivní roztomilostí a zejména první část je celkem vtipná. Je ale vidět, že tvůrci teprve zkoušeli, co film jako médium zvládne a tak je v něm namixováno až moc rozdílných prvků, což je na druhou stranu zajímavé. 

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *