Papírové modely

Katedrála v Turku, 1:1000

Katedrála v Turku je opravdu impozantní stavba a její návštěvu lze jen doporučit. Na pokladně je možno koupit mnoho propagačních materiálů včetně papírového minimodýlku v měřítku 1:1000.

14 dílů zabírá plochu jedné stránky o něco větší než A5, papír je však poměrně tuhý a (laserový?) tisk je lesklý a citlivý. To není pro modeláře úplně optimální – papír se obtížně ohýbá a potištěná strana se snadno poškrábe. Většina dílů se vzhledem k rozměrům lepí na tupo, což je pro mě spíše novinka a tak jsem si sem tam nějakou chlopničku přidělal.

Díly jsem lepil postupně podle čísel, stavbu jsem tedy zahájil věží, ale její horní část jsem lepil nadvakrát, napoprvé se mi to nepovedlo rovně. Při odřezávání a novém lepení jsem ocenil výhodu lepení na tupo. Poté jsem zkompletoval jednotlivé větší celky, každý z jednoho dílu – obě boční lodi, zadní kapli a centrální loď. Celky jsem sestavil dohromady, nejdříve všechny tři lodě dohromady, pak zadní kapli a nakonec věž. Pravá loď byla bez problémů, levá mi přišla divně vymyšlená, jako by tam byl o jeden ohyb víc, také návaznost střech u zadní kaple je poněkud podivná. Po sestavení jsem přidal vnitřní výztuže pro zafixování tvaru a zpevňující podložku pro srovnání stěn a pravých úhlů, po proschnutí jsem dokončil zbývající boční kaple, špičku věže a kříž – a je hotovo.

Stavba je celkem bezproblémová a já ji zvládl za cca 4 hodiny čisté stavby, provází ji však drobné nepřesnosti způsobené zejména problémy s ohybem papíru. Dále některé díly nenavazovaly tak, jak jsem si představoval, ale těžko říct, co je chyba moje a co modelu, resp. papíru.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *