Papírové modely

Ištařina brána, cca 1:500

V Berlínském Pergamon muzeu je možné koupit několik modelů staveb z dávné historie. Z modelářského hlediska nejde o nic zajímavého, modely jsou jednoduché a miniaturní. Navíc jde vlastně o pohlednice, takže jsou tištěny laserem(?) na kartonu, takže zpracování není jednoduché – papír se špatně tvaruje, tisk se láme atd.

Jenže manželka si vybrala model Ištařiny brány (asi proto, že je modrá) a tak nezbylo, než se s tím poprat. Model jsem slepil za pár hodin, ale jak jsem již uváděl, materiál přináší určité problémy. Tlustý karton se špatně ohýbá a tak jsem chlopně odřezal a lepil na tupo, případně jsem si vyrobil vlastní z kancelářského papíru. I samotné ohyby jsou tristní, zkoušel jsem nařezávat z líce i rubu ale optimálního řešení jsme se nedobral. Výhodou ale je, že tisk je omyvatelný, takže se fleky od lepidla jednoduše odstraní. A také je výsledný model docela tuhý a robustní.

Výsledek je celkem pěkný, ale pokud si to koupí nějaké dítě, tak asi zapláče nad výsledkem, ideální by bylo okopírovat model na slabší papír.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *