Právě poslouchám,  Hudba,  CD

Dehydrated – Resurrection / … And Death Shall Have No Domination

Dehydrated patří mezi nejstarší slovenské deathmetalové kapely. Někdy po roce 2000 však upadli do hibernace, ze které se probudili kolem roku 2014 a návrat na pódia završili vydáním desky Resurrection (2017) a singlu … And Death Shell Have No Domination (2019). Dehydrated drhnou old school death metal, o inspiračních zdrojích hovoří jasně jak zařazení cover verze od legendy Massacre tak hostování zpěváka Kam Lee (z téže kapely).

Dehydrated – Resurrection (2017)

Návratové CD obsahuje pětici skladeb (plus cover od Massacre) v duchu old school deathmetalu se vším, co k tomu patří, kapelu posílil (?) zpěvák Dragan z Depresy přesvědčivým vokálem. CD zdobí klasický deatmetalový booklet s texty, fotkami a celkem pěknou grafikou.

Intra beru většinou jako jistou nutnost, ale tohle mě opravdu zaujalo svojí zlověstnou atmosférou. Po minutě a půl přechází intro do úvodní skladby, ve které si užíváme solidní old school deathmetal. Členitý a zdánlivě pomalejší, rychlejší tempa se objevují takovým až nenápadným způsobem, o to mocněji zapůsobí. Najdou se i melodické momenty a vyhrávky, zkrátka vše, co člověk čeká. Následují docela chytlavé skladby „Don’t laugh you’re dying“ a „Last sunset“, ta zní opravdu dobře, následující „Appealing Murder“ přidává ke zmíněným ingrediencím i silnou atmosféru. Outro už mi nepřijde tak super jako intro, není špatné, ale intro je prostě lepší. Následující pomalý rozjezd musí nadchnout každého fandu death metaul, protože jde o „Down Of Eternity“ z legendárního alba „From Beyond“ od Massacre. A tahle verze originálu ostudu neudělá, spíš naopak.

Dehydrated – … And Death Shall Have No Domination (2019)

Singl, zabalený v klasickém singlovém obalu s minimem informací, obsahuje dvě skladby v podobném duchu jako na předchozím CD, ozvláštněním je hostování vokalisty Massacre (Kam Lee) ve druhé skladbě.

První, titulní skladbu, zahajuje intro z nějakého zombie horroru, tipuju, že je to něco (hodně) známého, ale já tohle vůbec nesleduju. Tempo skladby mi přijde skočnější, nechci říct přímo punkovější. Skladba je v podobném duchu jako předchozí CD, objeví se i pomalejší až lehce experimentálnější pasáž. Dvojka „Cold And Bleeding“ je svižnější a další vokál tomu dodává trochu majestátnější vyznění, ve výsledku jde o parádní skladbu. Celá nahrávka má atmosféru a drive, stejně jako předchozí album.


Dehydrated jsem doteď znal spíše podle jména, ani nevím, jestli znám pořídně jejich devadesátkovou tvorbu. Ale tyhle dvě nahrávky mě hodně zaujaly, je to sofistikovaný a přitom podmanivý kus deathmetalu. A odkazy na Massacre jsou taková třešnička na dortu.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *