Právě poslouchám,  Hudba

Cradle Of Filth – Dusk….. And Her Embrace

This entry is part [part not set] of 1 in the series Cradle Of Filth
  • Cradle Of Filth – Dusk….. And Her Embrace

Cradle Of Filth – Dusk….. And Her Embrace patří do mé osobní top 5, možná i top 3. V době vydání naprostá bomba a hned jsem sháněl starší a později i novější alba, hledal skupiny v podobném stylu a … nic, nebylo to ono, nefungovalo to. A ani na živo mě CoF nebrali, viděl jsem je na With Full Force (v pět odpoledne s mizerným zvukem) a pak asi ještě jednou nebo dvakrát, dokonce i na Brutale, to už jako „brněnskou“ kapelu – a taky nic.

Chvíli mi sice trvalo, než jsem se do alba zaposlouchal, o to silněji na mě působilo. Prvotní nadšení postupně opadlo a dnes už ho dokážu poslouchat v sedě a nenutí mě skákat po pokoji 🙂 Dokonce mi majestátní intro přijde trochu zdlouhavé, ale to jen proto, že se nemůžu dočkat dalších skladeb.

Dusk přináší naprosto úchvatný mix melodií, vyhrávek, sól a svižných temp; všemu vládne Daniho vokál, od hluboké deklamace až po vysoký, štěkaný zpěv. Album postupně graduje, u druhé Heaven Torn Asunder si říkám, že to není špatný, ale přemýšlím, proč je to taková bomba. A to si hned zodpovím u třetí Funeral In Carpathia, tam je prostě všechno. A Ghotic Romance se rozjíždí pomalu, se šepotem a deklamací, o to mocněji působí svižná pasáž, kde už ten poklidný poslech v sedě úplně neplatí… Malice … přináší zvolnění a jakýsi předěl v půlce alba, připravuje půdu pro titulní skladbu, což je další totální bomba. Poslední třetina alba už nepřináší takové tutovky, ale pořád je to více než nadprůměrné, a závěrečná Haunted Shores je dalším vrcholem alba (hostuje v ní i Chronos z Venom).

Dusk … je velmi variabilní deska, pohybující se od melodické jízdy, kde jsou kytary a klávesy v dokonalé symbióze až po mezihry s šepotem a deklamací. Na rozdíl od podobných počinů některých jiných kapel nemám ale pocit samoúčelnosti ani exhibice, tady prostě všechno sedí a buduje naprosto geniální a jedinečnou atmosféru „upírské erotiky“. A přesto, že jsou zde úžasné melodické výplachy, tak nejlepší je to, že jsou citlivě dávkované a gradované, zkrátka nehrnou od začátku do konce.

Hodnocení

Průměrné hodnocení 0 / 5. Vote count: 0

Zatím nehodnoceno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *